Kuidas plaatida küttekollet

Õigete prioriteetide seadmine  

Nad on populaarsed kodu kütmiseks, hoides meeldivat soojust pikka aega. Aga kuidas plaatida kaminat või ahju? Uurige välja, mida on raskete keraamiliste plaatide paigaldamiseks vaja?

Kõigile on teada, et nii kaasaegsed katlad, soojuspumbad kui konvektorid toodavad soojusenergiat. Kuid nad pole suutnud välja tõrjuda vana head kahhelahju või -kaminat, mida peetakse sageli üheks parimaks küttekoldeks ja põhjusega.

Tõhusus võib olla lausa 60%, küttepind on suur ja ühtlane küte on tagatud ööpäev ringi. Samuti on kasutamine säästlik. Mõnest halust piisab pooleks päevaks. Kuigi kahhelahjud võivad tunduda mõnele veidi vanamoelised, peavad teised neist just sellepärast lugu. Väidetavalt võib sellise küttekolde oma elamisse rajamine olla suur töö, kuid sihikindlalt tegutsedes on edu tagatud. Kahhelahjud ei sobi ainult palk- ega puumajja, vaid ka stiilsesse rustikaalsesse interjööri. Ja nagu nimi ütleb, saab neis ka maitsvat toitu valmistada, näiteks leiba või liha.

Lõõridega või ilma?

Põhiliselt pakuvad kahhelahjutootjad kahte liiki ahje:

  • lõõridega ahjud, milles kuuma suitsugaasi juhtimiseks kasutatakse võimalikult pikka lõõrisüsteemi, mis kütab tõhusalt ahju seinu, kogudes soojust ja eraldades seda aeglaselt ümbruskonda. Lõõrisüsteem on sageli keeruline, mistõttu ahi kipub pisut ebaühtlaselt soojenema.
  • Lõõrideta ahjud on tõhusamad ja säästlikumad, sest suudavad suitsugaasi energiat paremini ära kasutada. Lõõride asemel on neil suur põlemiskamber, kus gaasid segunevad. Tulemuseks on täpsem põlemine ja väiksem kütusekulu.

Ohutus eelkõige

Ahi ei tohi olla korstnast kaugemal kui 2 m ning on korstnaga ühendatud korstnalõõri kaudu. Kuna ahi on raske, tuleb talle teha alus või põrandat (või lage, kui ahi on ülakorrusel) tugevdada.

Plaaditud ahju komponendid:

  • Ahjuseinad tehakse keraamilistest tellistest, tulekindlatest tellistest, spetsiaalsetest 2,5 cm paksustest tulekindlatest paatidest või sarnasest materjalist ning tugevdatakse kiududega. Neil rasketel detailidel on suur soojuse akumuleerimise võime. Nii jääb korstnasse mineva gaasi temperatuur 120-180 °C juurde. Plaatide ühendamiseks on vaja segu ja kruve. Tellised laotakse seguga. Varem tehti segu looduslikust savist, kuid tänapäeval on saadaval spetsiaalsed ahjusegud, mis tarnitakse kuiv- või valmisseguna (tsemendi- või kvartsliivaseguna) ämbris ja mis taluvad kuni 1400 °C temperatuuri. Seina võib teha ühe või mitme kihina. Viimane variant on tõhusam, kuna ahjusisese temperatuuri kiirest tõusust tingitud pinged mõjutavad seinu vähem.
  • Siselõõrid tehakse samast materjalist mis seinadki, s.t tulekindlatest tellistest või -plaatidest. Tekib nn akumuleeriv mass - soojust ahju koguv ja jaotav siseosa. Olge lõõride projekteerimisel hoolikas, et suitsugaaside vool poleks liiga suur ega väike. Ideaalne voolukiirus on 1,5 kuni 2 m/s. Ka seinad peavad olema paraja paksusega - nii õhukesed kui võimalik, et nad ei koguks soojust, vaid annaksid selle kiiresti ümbruskonda edasi.
  • Küttekeha süda on kolle, mis peab olema vastupidav, muidu hakkab ta väga kiiresti kuluma. Traditsiooniliselt olid koldeseinad tulekindlatest tellistest, tänapäeval pigem malmist ja tulekindlate või akumuleerivate vermikuliitplaatidega vooderdatud. Koldesse kuulub ka malmrest, mida saab uksest välja võtta, nii et ahju ei pea remontimiseks lahti lammutama. Resti all asub tuhakast, millel on samuti malmuks. Mõnikord on selle asemel klaasuks, kuid väiksem kui koldel.
  • Loomulikult on ahi kaetud plaatidega. Tegemist on spetsiaalsete keraamiliste plaatidega, millest parimad on üsna kallid. Odavamad ei pruugi aga kõrgele temperatuurile vastu pidada. Ahju väliskihil on peamiselt dekoratiivne ülesanne.

Ärge unustage,et ahju juures peab olema ka koht puudele. Üsna sageli ehitatakse see ahju lahutamatu osana.

Kes ahju ehitab?

Tänapäeval nagu möödunud sajanditelgi usaldatakse ahju ehitamine tavaliselt potsepale. Potsepp töötab tänapäeval käsikäes vajalikke komponente tootvate ja müüvate firmadega. Mõned plaatijad oskavad samuti ahju teha ja on seetõttu väga nõutud. Ahju ehitamist peetakse raskeks kunstiks. Nii ahju välimus kui veelgi olulisemana vastupidavus sõltuvad meistri hoolikusest.

Vaid hea segu hoiab ahju koos

Kuna ahju temperatuur muutub, plaadid paisuvad ja tõmbuvad kokku. Seetõttu peavad nad olema üksteise ja korpusega tugevasti ühendatud. Vaid siis ei tule nad lahti ega pragune. Vanasti kasutati selleks vedruterasest klambreid või traati. Kuigi traditsioonilised võtted pole täiesti ununenud, loodame tänapäeval kaasaegsetele segudele.

Plaatide kinnitamiseks sobib S1 klassi segu, mis on välja töötatud muuhulgas keraamiliste plaatide deformeeruvatele pindadele kinnitamiseks ja mis talub kuni 70 °C temperatuuri. Nii soojaks võivadki kahhelplaadid minna. Kuna segu on spetsiaalsete elastsete omadustega, saab plaatide suurus vabalt muutuda, ilma et tekiks pragunemise või lahtituleku oht. Kuivsegu segatakse vastava koguse veega segudrelli abil läbi. Seejärel oodatakse viis minutit ja segatakse uuesti. Segu kantakse peale traditsioonilisel viisil segukammiga. Segu kantakse nii aluspinnale kui plaadi tagaküljele. Kuid pidage meeles, et hea segu kasutamine ei tähenda loobumist mehhaanilistest ankrutest, mis on vajalikud näiteks plaatide koldeukse kohale kinnitamisel.